The Radio of Samos Island

Πρωτιά με «κατάδες» για τον Πολιτιστικό σύλλογο Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος» στο 8ο φεστιβάλ γεύσης και παράδοσης Αιγαίου στην Πάτμο

Βιολέτα Τριπόδη – Ιπποκράτης Χατζημανώλης

Με μια πρωτιά στις αποσκευές της επέστρεψε η αντιπροσωπεία της Σάμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» που συμμετείχε στο 8ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο.

Η Σάμος συμμετείχε με παραδοσιακά πιάτα όπως γιορτή γεμιστό κατσίκι πασπαλά καθώς και με γλυκά, όπως μπακλαβά, μπουρέκια και κατάδες.

Οι κατάδες, τους οποίους παρασκεύασαν η Ελένη και η Ντίνα Δελησταύρου, πήραν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των γλυκών .

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της εφημερίδας Πατμιακά Χρονικά, της ΜΚΕ αποκάλυψη, με την υποστήριξη του Δήμου Πάτμου και της Περιφέριας Ν. Αιγαίου.

Στη διοργάνωση  συμμετείχαν 9 νησιά: Τήνος, Φολέγανδρος, Σάμος, Φούρνοι, Πάτμος, Λέρος  Κάλυμνος, Λειψοί και Αγαθονήσι.

Υπήρχαν περίπτερα από όλα τα νησιά όπου εξέθεταν τα φαγητά τους αλλά και τοπικά προϊόντα στην περιοχή του λιμένα της Σκάλας Πάτμου την Κυριακή το βράδυ όπου οι γευσιγνώστες Ντίνα Νικολάου, Γεωργία Κοφινά, Μπενέτος Ματθαίου, Γιώργος Γρύλλης, Δημήτρης Παμπόρης και Στέλιος  Γρηγοριάδης δοκίμασαν όλα τα διαγωνιζόμενα  πιάτα και ξεχώρισαν τα καλύτερα δίνοντας τους τις διακρίσεις.

Οι κατηγορίες των διαγωνιζόμενων φαγητών ήταν 4. Κρεατικά, γλυκά, θαλασσινά, λαδερά,

Στην κατηγορία των κρεατικώνξεχώρισαν με το 1ο βραβείο το γεμιστό κατσικάκι από τον Σύλλογο Αγαθονησίου ΥΕΤΟΥΣΑ.

Το 2ο βραβείο απέσπασε το κουνέλι στιφάδο με φέτα από τον Σύλλογο Ομάδα Αγάπης Δήμου Λέρου
και το 3ο βραβείο ο μουσακάς της κας Ελένης Γιάνναρου από την Πάτμο.

Στην κατηγορία των γλυκώντο1ο Βραβείο απέσπασαν οι «Κατάδες» Σάμου από τον Πολιτιστικό σύλλογο Πυθαγορείου Σάμου «ο Λυκούργος».

Το 2ο βραβείο τα Αμυγδαλωτά με ανθόνερο της κας Μαρία Σκεμπέ από την Πάτμο.

Και το 3ο βραβείο τα Μπουρέκια της κας Πάτρας Μανουσάκη από τους Φούρνους.

Στην κατηγορία των θαλασσινώντο χταπόδι στιφάδο Πάτμου της κας Γιάννας Κάβουρα κατέλαβε την πρώτη Θέση ενώ ακολούθησε το καλαμάρι γεμιστό της κας Χρυσούλας Κατσαρού από την Πάτμο, ενώ η κατηγορία των θαλασσινών έκλεισε με το 3ο βραβείο που δόθηκε στην Τήνο με και στο φαγητό ψάρι Σαβόρι.

Τέλος στα λαδερά η Κάλυμνος είχε την τιμητική της με την μυζήθρα του Φάνη ψαρά που απέσπασε το 1ο Βραβείο.

Οι Παραδοσιακές τυρόπιτες της Πάτμου από την Χρυσή Γαμπιεράκη κέρδισαν το δεύτερο βραβείο ενώ την Τρίτη θέση στην κατηγορία των λαδερών απέσπασε για ακόμη μια φορά η Τήνος με την σκορδαλιά με κάπαρη.

Εξάλλου το Σάββατο 20 Ιουνίου μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες από όλα τα νησιά και από την Σάμο συμμετείχαν στην 4η ποδηλατοδρομία από την χώρα Πάτμου προς την Σκάλα και από την περιοχή του Κάμπου με τερματικό σταθμό την παραλία του Γροίκου όπου εκεί στο ξενοδοχείο PatmosAktisέγινε το καλωσόρισμα και πραγματοποιήθηκαν οι απονομές αναμνηστικών.

Τέλος το Σάββατο το βράδυ στο νυχτερινό κέντρο Αλώνι πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή βραδιά προς τιμήν των συμμετεχόντων στης δύο διοργανώσεις δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών.

Το φεστιβάλ παρακολούθησαν, ο Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός,  ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, ο δήμαρχος Πάτμου  κ. Γρηγόρης Στόικος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πανάγος Ευγενικός, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σπύρος Μαυρωνάς, η πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου Δήμου Πάτμου κ. Νομική Μαύρου και πολλοί άλλοι .

Ψυχή του Φεστιβάλ η ακούραστη Σμαράγδα Μουλιάτη δημοσιογράφος από τα «ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» που επί σειρά ετών καταφέρνει να διατηρεί τον θεσμό του Φεστιβάλ ζωντανό αλλά και ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ που ήταν και ο παρουσιαστής αλλά και συντονιστής της 4ης ποδηλατοδρομίας.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε σε λίγο εδώ…